dissabte, 13 d’abril del 2013

Empoderament Popular


Aquesta entrada pretén ser una exposició esquemàtica de les idees que Jordi Garcia Jané exposa al seu darrer llibre: “Adéu, capitalisme 15M – 2031” (2012). A part de deixar entreveure quins sistemes polític i econòmic podrien representar un canvi significativament més qualitatiu molt centrat en la democràcia directa i l’economia cooperativa, l’autor exposa quin hauria de ser el procés amb el que arribem a aquesta (o una altra, diu que ho decidirem totes) societat millor. A aquesta estratègia l’anomena empoderament popular i s’ha de dur a terme, principalment, al carrer (feina, escola, comerç, llar, etc.).


“Empoderar” no apareix en lèxic català, però s’entén en un sentit ampli com “donar poder”. La norma et porta a utilitzar “apoderar” però a judici del mateix Garcia Jané “els significats més habituals (subjugar o prendre violentament alguna cosa a algú) s’allunyen del que necessito expressar”. Per tant, entendrem per “empoderament popular” el desenvolupament d’un subjecte (el poble, de popular) que el fa adquirir més capacitat d’obrar de manera autònoma. 1
L’estratègia es basa en tres vies simultànies: la via dels contrapoders, la de la mobilització noviolenta (sí, unit, un altre permís lèxic que utilitza l’autor) i l’electoral. Amb aquesta estratègia pronostica que és possible arribar cap als anys 30 d’aquest segle amb el nou sistema desenvolupat (o en fase avançada), que ell anomena Ecodemocràcia Cooperativa, que no desenvoluparé, però que de manera breu, es basa en la democràcia participativa i inclusiva per la vessant política, i en l’economia democràtica, social i solidària.


La via dels contrapoders
La revolució comença a casa (V.I.U. Lenin)
Garcia Jané ens apropa la cita de Paul Goodman2  on pregunta que si tinguéssim la revolució amb la que somiem, com viuríem? Al que ell respon que, un cop  ho haguéssim reflexionat, comencéssim a viure conseqüentment. És un raonament tant simple com, de moment, minoritari. Si creus que no s’ha de tenir a nens i nenes treballant per sous miserables a l’altra punta del planeta, o que no es pot destruir el medi en el que vivim per produir, no compris a qui ho fa. Si vols que les treballadores puguin treballar i tenir un nivell de vida digne en un sistema democràtic, o que s’inverteixi en projectes socials i de defensa del territori, compra a qui ho fa. Que si creus que el sistema és injust i insostenible no hi col·laboris (o fes-ho el mínim possible) i construeix al teu voltant aquell en el que somies.
Es tracta de la construcció de poders no estatals que creixin i guanyin l’hegemonia, per algun dia, convertir-los en les institucions de la nova societat que volem construir. O, si més no, que en siguin inspiració. Que la petita iniciativa d’una colla d’impulsar una cooperativa de consumidors amb valors socials i ecològics esdevingui el mercat del poble, on la gent hagi deixat d’anar a les grans superfícies i s’empoderi del seu consum.
Això s’ha de desenvolupar en tots els àmbits de la nostra vida quotidiana. En economia (cooperativisme), cultura (mitjans de comunicació alternatius i les escoles i festes lliures), hàbitat (ocupació i ecoaldees), en les relacions humanes (suport mutu, amor no possessiu...) i en la política.
Destaca també que la participació i l’autonomia es retroalimenten. Com més gent participem de la cooperativa, més autònoms serem dels supermercats. Crear-nos el nostre món altersistèmic, però no per allunyar-nos de la societat, sinó en el sentit inclusiu i maximalista de fer-lo hegemònic i ser l’embrió del nou que construïm.


La via de la mobilització popular no violenta
Per vèncer cal anar-hi, anar-hi, anar-hi (A. Massaguer)
Ens exposa les condicions que creu necessàries perquè el poble s’alci. Primer, cal que ens sentim agredides tant materialment, com en la nostra dignitat i ho atribuïm a un govern o al sistema. Això ja ho tenim, ens estan bufetejant, ens fa mal i ens n’adonem. Segon, cal creure que l’acció col·lectiva pot solucionar la situació molt millor que fent-ho soles. Malauradament, tot i que som molts (i cada cop més) els que tenim ben present que d’aquesta n’hem de sortir juntes, encara hi ha una majoria alienada per l’individualisme. I tercer, que identifiquem un nosaltres i un ells. Això tan senzill i alhora tan complicat com prendre consciència. Comencem a considerar-nos com una classe i  cada cop més gent deixa de creure’s el mite de la classe mitja, encara que busquem nous mots i ens assimilem com a 99% contra l’1%.
L’autor ens mostra alguna clariana per fer-nos creure que és possible el canvi i que s’està germinant: “A mesura que les reivindicacions obtenen els seus objectius, es multipliquen i més sectors es mobilitzen, les lluites defensives esdevenen ofensives i la mera resistència es disputa l’hegemonia”. I per entendre això un bon exemple és la PAH, l’única que para desnonaments i que ha arribat a fer tremolar la majoria absoluta liberal-conservadora del govern acumulant èxit rere èxit fins arribar a dalt. Si fins i tot des de serveis socials envien la gent amb problemes a la PAH! Això és hegemonia.


Aquesta mobilització popular s’ha de vehicular des de la noviolència, exposa Garcia Jané. Per diferents motius no recorre a l’acció armada i proposa tres grans principis estratègics, sense haver-se d’inventar res: la no cooperació (si deixem d’aguantar, ells cauen), la coherència (el fi es troba en els mitjans, si volem democràcia, actuem democràticament) i l’aïllament i la divisió de l’adversari. Els instruments ja els sabem, la desobediència civil i la insubmissió massiva com a violació pacífica, pública, deliberada i conscient de la legalitat amb la intenció de canviar la situació. Com sempre amb el que hem guanyat.

La via electoral
Aquí no m’estendré gaire. Primer, perquè el mateix autor ja no hi dedica tanta explicació com en les anteriors, mostra del caràcter secundari d’aquesta via. I segon, perquè properament faré confluir aquesta via amb la recent proposta que ens fan la Teresa Forcades i l’Arcadi Oliveres, que pel que he vist fins ara, s’assimilen bastant3.

El que està clar és que no serveix de res fer caure governs “enemics” perquè en vagin entrant d’altres iguals. El que està clar és que el problema no és de color, sinó del llenç on pintem i del pinzell que utilitzem. Està clar que és un problema de sistema i, per tant, necessitem un procés constituent per encetar la construcció d’aquesta nova societat. I hem de confiar en un partit, coalició o candidatura perquè des de les institucions dirigeixin un canvi? Aquí sí que em refermo en el que pretén Garcia Jané: no. És un contrasentit que un govern, inclús si aquest és revolucionari, forci contrapoders per decret. El que necessitem és que no es posin pals a les rodes ni pedres a les sabates. El govern “amic” que hem de trobar s’ha “de cenyir en facilitar els recursos a la nova societat organitzada”. Ha de ser el poble qui, organitzant-se, construeixi el nou sistema alhora que pren el poder de l’estat per tallar les relacions estructurals de dominació. Rebentar el sistema per dins perquè flueixi el nou des de fora. I des de baix, és clar.
Si més no, l’autor també ens alerta dels riscos que sempre han existit i motivat les idees rupturistes des de fora. Però hi veu un bri d’esperança en “futures organitzacions (coalicions, candidatures, partits...) de nou tipus, diferents a la majoria de partits actuals que es diuen d’esquerres, fins i tot diferents també de la forma de partit, almenys tal i com l’hem entès fins ara”. Pensem que això ho escrivia abans de les darreres eleccions i l’entrada en l’escena política de la CUP-Alternativa d’Esquerres. Imagino que ara ja hi deu tenir un referent, sumat a la nova Plataforma per un Procés Constituent que en la mateixa línia busca sumar més encara i fer-lo majoritari. 


i p.23 (Garcia Jané, 2012)
2Suposa que tinguessis la Revolució de què parles i amb què somies. 
Suposa que la teva part hagués vençut i que tinguessis el tipus de societat 
que desitjaves. Com viuries, tu personalment, en aquesta societat? Doncs 
comença a viure així ara! El que faries en aquell moment fes-ho ara! [..]” 
Paul Goodman a p.143 (Garcia Jané, 2012)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada