dijous, 7 de maig del 2015

Eleccions patriarcals molletanes

10 tics masclistes de les candidatures a la cita electoral local
Matís! Cal tenir en compte que la legalitat vigent obliga a totes les candidatures a complir una paritat de gènere: en cada bloc de 5 (1-5, 6-10, 11-15...) hi ha d’haver un mínim de 2 persones del gènere minoritari (3 dones i 2 homes o 3 homes i 2 dones).
   1) Només 1 de les 9 llistes electorals està encapçalada per una dona: Del conjunt de candidatures que es presenten a les eleccions del proper 24 de maig només n’hi ha una en la que el cap de llista és una dona. No és ERC que presenta l’Oriol López, ni el PSC amb l’actual alcalde Monràs, ni Canviem amb el flamant podemista Xavier Buzón, ni la CiU del Joan Daví, ni la peculiar CUP molletana amb Israel Giuffrida, ni C’s que ho torna a intentar amb un home, ni els fastigosos de PxC, ni els telemàtics de Pirates... sinó que havia de ser precisament el PP amb la diva Susana Calvo qui posés la perspectiva de gènere en els líders de la propera legislatura a l’Ajuntament de Mollet del Vallès.


   2) Les capdavanteres de les candidatures estan ocupades majoritàriament per homes: De les 45 persones que ocupen les 5 primeres places de cadascuna de les 9 candidatures, més d’un 58% són homes (26) i només poc més de 4 de cada 10 són dones (19). Al conjunt de les llistes també tenen major presència els homes (54%, 122) però amb més presència de dones (43%, 103) que als encapçalaments.



   3) La importància dels primers llocs recau en els candidats masculins: Si ponderéssim les 5 primeres posicions de les llistes atorgant 5 punts als caps de llista, 4 a les segones posicions i així successivament fins a 1 punt a les cinquenes posicions, els homes encara guanyarien en pes respecte les dones. D’aquesta manera, de 135 punts els homes tindrien 86 (63%) i les dones caurien fins al 36% (49 punts).

   4) Les dones són majoria a partir de la 4rta posició: Com hem vist, a la primera posició els homes són l’àmplia majoria (9 per una sola dona). A la segona i tercera els homes segueixen sent majoria, però amb menys avantatge (56% d’homes i 44% de dones). Per trobar la posició en la que les dones són majoria cal caure fins a la quarta posició, on fins un 67% són dones. A la darrera del primer bloc de 5 però, els homes tornen a repetir majoria com en la segona i tercera.

   5) Només 3 llistes compleixen la cremallera de paritat de gènere als 5 primers llocs: Cap de les candidatures està confeccionada fent cremallera de gènere (dona, home, dona, home, dona, home...) i només ERC, Canviem i el PSC ho practiquen en el primer bloc.

   6) Fins a 2 candidatures freguen pels pèls la legalitat en paritat de gènere (5 primers): Si mirem els encapçalaments veiem com PxC i Pirates inclouen dues dones a les posicions 4 i 5. Així, els tres primers d’ambdues llistes són homes i sembla ser que s’ajusten a la legalitat ben bé per necessitat. A més, en el cas dels feixistes reprodueixen aquest “ajustament” de principi a final: cada bloc de 5 l’encapçalen 3 homes i la llista, seguint aquesta lògica successiva, la tanquen dues dones.
   7) Fins a 3 candidatures freguen pels pèls la legalitat en paritat de gènere (total llista): Si mirem el conjunt de les llistes veiem com es modifiquen aquests comportaments. Pirates, que semblava obligat a incloure dones per llei quan vèiem el primer bloc, demostra que no peca d’aquest tic masclista mirant els 25 llocs, on 13 són homes i 12 dones. Per contra, CiU i C’s que als seus encapçalaments les dones ocupen les terceres posicions, al conjunt de la llista freguen la legalitat amb 15 homes i 10 dones, les mínimes per llei (2 per cadascun dels 5 blocs de 5). PxC, com vèiem amb la dinàmica de deixar a les dones les posicions 4 i 5, també acaba amb 15 homes i 10 dones.

   8) Només una llista electoral conté més dones que homes (5 primers): A la inversa que el punt anterior, la llista del PP reserva els dos darrers llocs del primer bloc als dos homes que, per llei, s’han d’incloure si a les tres primeres posicions hi van dones. La candidatura encapçalada per la Susana Calvo és, doncs, l’única en la que les dones són majoria en el primer bloc.
   9) Només 2 llistes electorals contenen més dones que homes (total llista): Si fem la mateixa ullada al conjunt de les llistes, a la del PP amb 14 dones i 11 homes, s’hi suma la d’ERC com a úniques candidatures amb majoria de dones. Així, la llista de l’Oriol López és majoritàriament femenina, però per la mínima: 13 dones i 12 homes.
   10) Si s’acomplís la darrera enquesta tindríem 15 regidors i 10 regidores: Prenent l’enquesta que va publicar Contrapunt el 6 de febrer com a referència, el nou consistori tindria una majoria d’homes bastant aclaparadora. Tant PSC, com ERC i Canviem, entrarien 3 o 4 homes a l’Ajuntament i només 3, 2 i 2 dones respectivament. C’s i CiU serien presents amb 2 homes i una dona més en el cas de la federació nacionalista. Finalment, dels dos escons que es preveuen pel PP, les dues serien dones. Si entressin alguna de les altres 3 candidatures només incrementarien la proporció d’homes, ja que perquè aparegués la primera dona la CUP hauria d’assolir els 3 escons i tant PxC com Pirates 4 (molt, molt poc probable).


En conclusió, en aquestes eleccions municipals a Mollet, al feminisme ningú, ningú, ningú el representa. I pensar que qui més s’apropa a la presència preeminent de la dona és el PP...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada